Web sayfa yönlendirme veya web site yönlendirme kullanıcıların erişmek istediği sayfa adresini web tarayıcıya yazıp enter yaptığında başka bir web sayfasına yönlendirilmesine denir. Bir web sayfasını çok çeşitli nedenlerden ötürü başka bir web sayfasına yada web sitesine yönlendirmek isteyebiliriz. Peki bir web sayfasını nasıl yönlendireceğiz.
1.Yöntem: Meta Etiketini Kullanarak Yönlendirme
Yönlenmesini istediğiniz sayfanın html kodlarını açın.
<head> ile </head> arasına
<meta http-equiv=”refresh” content=”1; URL=https://www.yasinnar.com/gidilecek_sayfa.html”> kodu gibi bir kod yazın. Bu kod sayfaya giren kişiyi 1 saniye sonra belirtilen adrese otomatik olarak yönlendirir. Burada süreyi ve yönlenecek URL’yi siz kendinize göre ayarlayın.
Eğer siteniz html sitesi değilse bir php veya aspx sayfası yada wordpress gibi bir içerik yönetim sistemi ise yine meta etiketini kullanabilirsiniz. index.php (veya index.aspx) sayfanızı açıp en üst satıra aşağıdaki kodları yerleştirin.
<html>
<head>
<meta http-equiv="refresh" content="1; URL=https://www.yasinnar.com.tr/gidilecek_sayfa.html">
</head>
</html>
Ancak bu yöntem content değeri sıfır bile olsa eski url’yi gösterir sonra yönlenir. Dolayısıyla pek tercih edilmez.
2.Yöntem: Php yada Aspx Kodlarıyla Yönlendirme
Eğer yönlendirilecek sayfanız php yada aspx ise yukarıdaki meta kodunu kullanabileceğiniz gibi php ve asp.net’e has yönlendirme komutlarını da kullanabilirsiniz. Daha çok site içindeki sayfa yönlendirmelerinde kullanılır.
PHP sayfaları için:
<?
header ("Location:https://www.yasinnar.com/gidilecek_sayfa.html");
?>
ASP.NET sayfaları için:
<%
Response.Redirect "https://www.yasinnar.com/gidilecek_sayfa.html"
%>
3. Yöntem: .htaccess’i kullanarak yönlendirme
Php ile yapılmış siteler yada wordpress siteler için web sunucusu yapılandırma dosyası .htaccess’i kullanarak yönlendirme yapabilirsiniz. .htaccess kodunuzdaki küçük bir hatanın WordPress sitenizi erişilemez hale getirebileceğini ve Internal Server Error gösterebileceğini unutmayın. Bu nedenle, herhangi bir değişiklik yapmadan önce .htaccess dosyanızı yedeklemeniz önemlidir. .htaccess dosyanızı düzenlemek için bir FTP istemcisini kullanarak web sitenize bağlanmanız gerekir. .htaccess dosyası WordPress sitenizin kök dizininde bulunur. .htaccess dosyanızı burada göremiyorsanız, FTP istemcinizi gizli dosyaları göstermeye zorlamanız gerekir. (Filezilla’da ilgili kök klasör seçili iken Server menüsünün altında Force showing hidden files’ı seçerek yapabilirsiniz) .htaccess dosyasını Not Defteri gibi herhangi bir düz metin düzenleyicisinde düzenleyebilirsiniz. Kök dizindeki .htaccess dosyasına aşağıdaki kodu yazıp kaydediyoruz.
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^eskisite.com.tr[nc]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.yenisite.com.tr/$1 [r=301,nc]
.htaccess dosyası (hypertext access), web sunucu yapılandırmasından bağımsız bir yönetimi mümkün kılan dizin-seviyesinde bir yapılandırma dosyasıdır. Web dizini içerisinde yer alır ve web sunucunun genel yapılandırma ayarlarının bazılarını içerisinde bulunduğu dizin için geçersiz kılarak yeni kurallar eklenebilmesini sağlar. htaccess dosyası bir çok amaçla kullanılır.