Web sitesi yapmak yada web uygulama geliştirmek, yazılımcıların en çok yaptığı işlerdendir. Günümüzde modern web sitesi ve uygulaması geliştirmede birçok farklı teknoloji kullanılsa da, piyasaya birkaç programlama dili hakimdir. Örneğin, JavaScript ve HTML sırasıyla %65 ve %56 kullanım oranlarıyla en popüler web programlama dilleridir. Bununla birlikte, web uygulamalara yönelik artan talebi desteklemek için sürekli olarak yeni web geliştirme dilleri ortaya çıkmaktadır.
İhtiyaçlarınıza ve web sitenizin hangi özellikleri sağlamasını istediğinize bağlı olarak, sağlam ve ölçeklenebilir bir web sitesi oluşturmanıza yardımcı olabilecek bir programlama dili seçmeniz gerekir.
Bu makalede, bugün kullanılan web geliştirme için en popüler programlama dillerine ve gelecekte daha popüler olabileceklere göz atacağız.
Backend ve Frontend Web Geliştirme
Web geliştirme genellikle backend ve frontend web geliştirme şeklinde iki kısımdan oluşur.
Frontend web geliştiriciler kullanıcı arayüzünü yapar, backend geliştiriciler ise çerçeveyi yapar.
Biraz daha açarsak web sitesinin kullanıcıların gördüğü görsel tarafını oluşturma işlemi frontend olarak tanımlanır. Frontend geliştiriciler genellikle kullanıcı arabiriminden (UI) sorumludur.
Web sitesinde kullanıcıların görmediği işlevsellik kısmının geliştirilme işlemi backend olarak tanımlanır. Backend geliştiriciler sunucu, web sitesi / web uygulama ve veri tabanı yönetimi ile ilgili işlemleri yerine getirir. Bu bileşenlerin sorunsuz ve birbiriyle uyumlu olarak çalışması back-end yazılımcısının sorumluluğundadır. Backend geliştiriciler API geliştirme ve güvenlik vb. işleri de yerine getirir.
Her ikisi de başarılı bir web projesi için gereklidir.
Frontend web geliştiricilerin HTML, JavaScript/TypeScript ve CSS‘yi bilmesi gerekir. Angular, Vue ve React şu anda yaygın olarak kullanılan JavaScript çerçeveleridir.
Öte yandan, backend geliştiricilerin, sunucu tarafı web geliştirmede kullanılan programlama dillerinden birini bilmesi gerekir. Bunlar PHP/Laravel, Go/Gin, Python/Django, Ruby/Rails, C#/ASP.NET, Java ve Node.js/Express‘i içerir.
En İyi Web Geliştirme Dilleri
Bu liste en önemli ve popüler web geliştirme dillerinin listesidir.
1. JavaScript/TypeScript
JavaScript, şu anda bir numaralı en popüler web geliştirme programlama dilidir. JavaScript yaygın olarak web uygulamalarında kullanılan bir dil iken zamanla sunucu taraflı uygulamalarda ve mobil uygulama geliştirmede kullanılmıştır. Javascript; Frontend geliştirme, backend geliştirme ve mobil uygulama geliştirme için kullanılan tek dildir.
TypeScript, Microsoft tarafından geliştirilen ve JavaScript’in bir üst kümesi olan bir programlama dilidir. JavaScript’ten türemiş olup, JavaScript’e üstünlük sağlayan iyileştirmeler içerir ve JavaScript’i büyük projelerde daha etkili kullanmak için tasarlanmıştır. TypeScript, kod yazarken hataları azaltmak, kodun daha okunaklı ve anlaşılır olmasını sağlamak, büyük projelerde kodun yönetimini kolaylaştırmak, IDE’lerde (Entegre Geliştirme Ortamı) daha iyi destek sağlamak ve daha fazla güvenlik sağlamak gibi birçok avantaj sağlar.
Frontend geliştirmede popüler web framework’leri:
- Angular
- Vue.js
- React
Angular, VueJS veya React, ön uç web geliştirme için popüler JS tabanlı framework’lerden bazılarıdır. Angular, esas olarak Google’ın sağladığı, açık kaynaklı, istemci tarafı bir web uygulama çerçevesidir. Vue, sadeliği amaçlayan Angular’a bir alternatiftir. Son olarak, React, kullanıcı arayüzleri oluşturmak için bir JavaScript kitaplığıdır.
JS tabanlı güçlü bir web platformu olan Node.js, JavaScript’i arka uçta çalıştırmanıza izin veren en popüler teknolojilerden biridir. Devasa bir topluluğa sahiptir. Arıca geliştirme görevlerini herkes için basitleştiren çok çeşitli kitaplıklara ve framework’lere sahiptir.
Backend API geliştirme için popüler Node.js web framework’leri:
- Express
- LoopBack
- Restify
JavaScript’e dayalı React Native veya NativeScript ile mobil uygulama geliştirebilirsiniz ve mobil uygulama geliştirirken web geliştirme için kullanacağınız dili kullanmanıza izin verir.
Yukarıda bahsedilenlerden anlayacağınız üzere JavaScript’in en iyi web geliştirme dillerinden biri olması hiç şaşırtıcı değil.
2. Python
Python; web uygulamaları ve yazılım geliştirmede yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Etkili ve öğrenmesi kolay olduğu ve birçok farklı platformda çalıştırılabildiği için tercih edilir. Python yazılımı ücretsiz olarak indirilebilir, her türlü sistemle iyi bir entegrasyon sağlar.
JavaScript’ten çok daha küçük bir topluluğa sahiptir, ancak yine de web geliştirme için en iyi programlama dillerinden biridir. Web Uygulamaları, Makine Öğrenimi, DevOps ve video oyunları gibi daha gelişmiş uygulama türleri için kullanılan çok yönlü bir dildir.
Python, öğrenmesi en kolay arka uç dillerinden biri olduğu için yeni başlayanlar için ilk programlama dili olarak mükemmeldir. Sözdizimi kısa ve anlaşılırdır, bu da okumayı kolaylaştırır. Ayrıca, tipik olarak yalnızca statik olarak yazılan dillerde bulunan, tür ipuçları ve yıkıcılar gibi gelişmiş özelliklere de sahiptir.
Backend API geliştirme için popüler web framework’leri:
- Django
- Flask
- Web2py
Django, öğrenmesi görece basit olduğu ve başlamak için çevrimiçi birçok öğretici bulunduğu için yeni başlayanlar arasında oldukça popülerdir. Flask basit web uygulamaları oluşturmak için harikadır. Web2py, geliştiricilerin minimum çabayla büyük web uygulamaları oluşturmasına olanak tanıyan bir web framework’üdür.
Python web geliştirme için gayet iyidir çünkü aynı zamanda öğrenmesi basit ve güçlüdür. Aynı zamanda veri bilimi ve makine öğrenimi için mükemmel bir dildir ve bu da onu gelecekte daha da değerli kılmaktadır.
3. Java
Java; IBM, Oracle ve Google gibi büyük şirketler tarafından kullanıldığı için popüler bir programlama dilidir. Bununla birlikte, web geliştirme ile sınırlı değildir. Android uygulama geliştirme, veri bilimi, oyun geliştirme ve 3D yazdırma için Java’yı da kullanabilirsiniz.
C# gibi nesne yönelimli bir dildir, dolayısıyla C#’a zaten aşina olan geliştiriciler arasında oldukça popülerdir çünkü ikisi arasında kolayca geçiş yapabilirler.
Backend API geliştirme için popüler web framework’leri:
- Spring
- Play
- Web Logic
Java, bu listedeki en gelişmiş web geliştirme dillerinden biridir, ancak öğrenmek için daha fazla zaman gerekiyor. Bu yüzden web geliştirmeyi bir kariyer olarak sürdürme konusunda ciddi olan geliştiricilere tavsiye ediyorum.
4. C#
C#; masaüstü ve sunucu uygulamaları, video oyunları ve web site ve web uygulamaları geliştirme için kullanılan genel amaçlı bir dildir. Microsoft, en büyük bilişim şirketlerinden biri olduğu için C# her zaman talep görecektir.
C# ile web geliştirmek için en popüler çerçeve, açık kaynaklı bir web framework’ü olan ASP.NET Core‘dur. Java tabanlı çerçevelere mükemmel bir alternatiftir ve dinamik web uygulamaları oluşturmanıza yardımcı olabilir.
C#, mobil uygulama geliştirmek için de iyi bir programlama dilidir. Xamarin framework’ü, C#’ın Android ve iOS için mobil uygulama geliştirilmesine izin verir.
Hem C# hem de .NET gittikçe popüler olmaktadır. Bu biraz da Microsoft’un ücretsiz, açık kaynak kod düzenleyicisi Visual Studio Code‘dan kaynaklanmaktadır. VS Code; Windows, Linux ve OS X’te kullanılabilir. VS Code mükemmel bir desteğe sahip olduğundan, geliştiricilerin C# kodu yazmasını kolaylaştırır.
Web geliştirmeyi bir kariyer olarak sürdürme konusunda ciddiyseniz C#’a bakmanızı öneririm çünkü C#, birçok başarılı projenin dilidir. Ayrıca çok çeşitli iş fırsatlarına sahiptir, bu nedenle C# öğrenmek size diğer web geliştirme dillerinden daha fazla kapı açacaktır.
5. PHP
PHP, web geliştirme için kullanılan başka bir popüler programlama dilidir. Öğrenmesi kolay olduğu için yeni başlayanlar için iyi bir seçim olan Python veya Ruby‘den daha yaygındır. Geçmişte, PHP hemen hemen her açık kaynaklı web uygulamasında kullanılıyordu. Ancak programlama dili eskisi kadar popüler değil. Bazı dezavantajlarına rağmen PHP, backend web geliştirme için hala uygun bir seçenektir. WordPress ve Joomla! gibi birçok popüler içerik yönetim sisteminin (CMS) dilidir.
Backend API geliştirme için popüler web framework’leri:
- Laravel
- Symfony
- Yii2
Laravel, yerleşik özellikleri nedeniyle yeni başlayanlar için mükemmeldir. En son teknolojilerle güncel kalmasına yardımcı olan canlı bir topluluğa sahiptir.
Symfony ayrıca web geliştirme ve mobil uygulama geliştirme için kullanılmaktadır. Birden çok kullanıcıyla büyük uygulamalar oluşturmak istiyorsanız mükemmel bir seçimdir. Symfony, 15 yılı aşkın bir süredir var ve güçlü bir geliştirici topluluğuna sahip, bu da onu en popüler frameworklerden biri yapıyor.
Yii2, 2011’in en popüler frameworklerden biri olan Yii’nin başarısını temel alan başka bir framework’tür. Küçük web sitelerinden kapsamlı kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemlerine kadar kullanılabilir.
PHP öğrenmenin en iyi yanlarından biri, özellikle hızlı ve kolay bir şekilde dinamik web siteleri oluşturabilirsiniz.
6. Ruby
Ruby, öğrenmesi kolay olan bir programlama dilidir. Perl ve Python’dan esinlenilmiştir.
Backend API geliştirme için popüler web framework’leri:
- Ruby on Rails
- Sinatra
Ruby, web geliştirmenin yanı sıra mobil uygulama geliştirme için de mükemmel bir seçimdir. RubyMotion çerçevesi, geliştiricilerin Ruby becerileriyle yerel iOS ve Android uygulamaları oluşturmasına olanak tanır.
7. GoLang
GoLang, kullanım kolaylığı ve yüksek performansı nedeniyle oldukça popüler hale geldi. GoLang, bu listedeki diğerleri gibi tamamen nesne yönelimli bir programlama dili değildir çünkü bu dilde tür hiyerarşisi yoktur. Ancak türleri vardır ve yine de nesne yönelimli bir programlama stilini destekler.
GoLang, yüksek hıza ve düşük bellek kullanımına sahip olabilmesi için derlenmiş bir dildir. Bu nedenle, yüksek trafiğe sahip bir sistem üzerinde çalışıyorsanız, GoLang mükemmel bir seçenek olabilir.
GoLang, web uygulamalarını sıfırdan geliştirmeyi kolaylaştıran geniş bir kitaplık koleksiyonuna sahiptir. Ek olarak, web geliştirme için bazı açık kaynaklı frameworkler kullanılabilir; bu, hızlı ve etkili olması gereken yeni bir uygulama oluşturuyorsanız harikadır.
API geliştirme için popüler frameworkler:
- Gin
- Echo
- Go-JSON-Rest
GoLang, programlama dillerinde basitliği seven geliştiriciler için mükemmel bir seçimdir. Düşük bir öğrenme eğrisine sahiptir ve anlaşılması kolaydır, bu da onu hızlı bir şekilde web uygulamaları oluşturmak için ideal bir seçenek haline getirir.
Son Söz
Web geliştirme, son yıllarda çok ilerleme kaydetti. Artan karmaşıklıkla birlikte, web geliştiriciler bu değişikliklere uyum sağlamak ve bu büyümeyle başa çıkmak için yeni diller benimsemek zorunda kalıyor. Gelecekte aranan bir web geliştirici olmak istiyorsanız, burada listelenen programlama dilleri mutlaka radarınızda olmalıdır!